Kourabiedes (Zand/boterkoekjes met poedersuiker)

Benodigdheden:

  • 50 gram poedersuiker
  • 225 gram boter
  • 1 eetlepel ouzo of brandy
  • 1 eierdooier
  • 115 gram gemalen amandelen
  • 350 gram bloem
  • Extra poedersuiker

Bereiding:
Roer de poedersuiker met de zachte boter tot een gladpapje. Klop er de ouzo en eidooier door en voeg de amandelen en bloem toe. Kneed dit met de hand tot een stevig deeg. Niet met een keukenmachine.
Verdeel het deeg in 24 stukjes en maar er een vorm van naar keuze. Bak de koekjes in een voorverwarmde oven van 180c in 15 minuten goudbruin. Doe een laag poedersuiker in een bakblik leg de wat afgekoelde koekjes erop en strooi over de koekjes nog meer poedersuiker. Laat de koekjes goed afkoelen, bewaar ze in een goed afsluitbare trommel samen met de poedersuiker.

 

In Griekenland eten ze dit koekje vooral met kerst en oud en nieuw. Zij vormen de koekjes als volgt, rol een stukje deeg tot een balletje en maak er dan een worst van ongeveer 7 1/2 centimeter. Leg dit over je vinger en druk de uiteinde omlaag zodat u een halve maan heeft.