Melomakarona (griekse kerst koekjes)

Benodigdheden:

  • 500gr bloem
  • 100gr griesmeel
  • 200ml sinaasappelsap
  • 290ml extra vergine olijfolie
  • 25gr poedersuiker
  • 1 theelepel pepernoot specerijen
  • 1 theelepel zuiveringszout
  • rasp van 2 sinaasappels
  • Grof gehakte walnoten met wat bruine suiker en kaneel
  • Voor de siroop
  • 250ml water
  • 400gr suiker
  • 75gr honing
  • kaneelstokje
  • rasp van een sinaasappel

 

Bereiding:
Meng de olijfolie met de suiker. Voeg daar de kruiden en de rasp aan toe. Los het zuiveringszout in het sinaasappelsap op en voeg dat toe aan de mix. Voeg tenslotte de bloem en het griesmeel toe. Meng dit voorzichtig een klein beetje met de spatel.
Maak van het deeg ovale vormen (beetje de vorm van standaard taai taai. Prik vervolgens met een vork wat gaatjes in de bovenkant. Bak ze 20-30 minuten in 180 graden en laat ze afkoelen.
Kook de siroopingrediënten samen en schuim zo nu en dan af. Als de koekjes zijn afgekoeld dompel je ze ongeveer 2 tot 3 minuten in de siroop. Haal de koejes eruit en bestrooi ze direct met de walnotenmix.